1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. '2018 'fındık yeme yılı' olacak'
'2018 'fındık yeme yılı' olacak'

'2018 'fındık yeme yılı' olacak'

Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Karaman, "Fiyatında artış değil, aksine düşüş yaşanan tek ürün fındık. 2018'in 'fındık yeme yılı' olacağını söyleyebiliriz." dedi.

A+A-

Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman, AA yaptığı açıklamada, sektörün 2017 yılını değerlendirerek, 2018 beklentilerini paylaştı. Eylül ayı ile başlayan 2017-2018 sezonunda sektör genelinde yüzde 25-30 civarında fiyat artışı olduğunu belirten Karaman, yılbaşı dönemine özel fiyat artışlarının ise söz konusu olmadığını söyledi.

Fiyatında artış değil, aksine düşüş yaşanan tek ürünün fındık olduğuna işaret eden Karaman, şu bilgileri verdi:

"2018 yılının fındık yeme yılı olacağını söyleyebiliriz. Tüketicilerimize nacizane tavsiyem dünya lideri de olduğumuz bu ürünü hem kuruyemiş olarak, hem sağlık için, hem de yemek ve tatlılarında bol bol tüketmeleri. Bundan 10 sene önce yüzde 5-10 arasında büyüme gözlemlediğimiz sektörümüzde son yıllarda maalesef böyle bir artıştan bahsetmemiz mümkün görünmüyor. 2017 yılında kuruyemiş sektörü iç pazarında TL bazında yüzde 7'lik bir büyüme gözlemledik ve bizim tahminimiz 9,6 milyar liralık iç pazar büyüklüğüne ulaştığımız yönünde. Ancak TL bazındaki büyüme reel büyüme anlamına gelmiyor. Bu sene TL'nin dolar bazında değer kaybettiği de göz önüne alındığında büyüme yerine yaklaşık yüzde 5'lik bir daralma gözlemlendiğini söyleyebiliriz."

"Türk halkı günlük beslenmenin parçası olarak kuruyemiş tüketiyor"

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenmenin hem dünyada hem de ülkemizde giderek daha da önem verilen konular haline geldiğini aktaran Karaman, kuruyemiş ve kuru meyvelerin sağlıklı beslenme listelerinin başında geldiğini anlattı.

Hüsamettin Karaman, besin değerleri itibarıyla çok zengin olan kuruyemiş ve kuru meyvelerin artık yılın her döneminde tüketicilerin alışveriş listelerinin başında yer aldığına işaret ederek, Türk halkının artık eskiden olduğu gibi yalnızca bayram ya da yılbaşı gibi gibi günlerde değil günlük beslenmenin bir parçası olarak kuruyemiş tükettiğini söyledi.

"Ay çekirdeği şampiyonluğu kimseye kaptırmıyor"

Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi, Papağan Kuruyemiş verilerine göre, geçen yılbaşında tüm kuruyemiş çeşitleri içinde, ay çekirdeği tüketiminin yüzde 49,96'lık orana ulaştığını anımsatarak, "Bu yıl tüketimin yüzde 50'yi geçmesi bekleniyor." dedi.

Ay çekirdeği ve karışık kuruyemiş paketlerinden sonra üçüncü sırada tuzlu yer fıstığın yer aldığını bildiren Emekçi, yer fıstığını ise kuru kayısı, kuru erik, kuru üzüm gibi kuru meyvelerin takip ettiğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.