1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Bu kışın gribi 'gergedan' Sağlık Bakanlığı uyardı
Bu kışın gribi 'gergedan' Sağlık Bakanlığı uyardı

Bu kışın gribi 'gergedan' Sağlık Bakanlığı uyardı

Sağlık Bakanlığı, Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı, Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu’nu yayınladı. Bakanlığın sitesinde yayımlanan rapora göre en fazla görülen grip gergedan türü oldu.

A+A-

Sağlık Bakanlığı tespit çalışmaları kapsamında Adana, Ankara, Erzurum İzmir, Kars ve İstanbul başta olmak üzere 21 ilde görev yapan aile hekimleri kendilerine başvuran hastalardan numune aldı. Bakanlık grip ve grip benzeleri vakalardan alınan numuneleri inceledi.

Grip vakalarının genellikle 1-2 hafta içinde geçtiğini belirten bakanlık yaşlılar çocuklar ve diğer riskli gruplarda ağır komplikasyonlara ve ölümlere bile neden olduğu vurgulandı. 21 ilden gelen grip ve gribe benzer numuneler bakanlık tarafından tek tek incelendi.

21 ilden gelen numuneler sonucunda İncelenen vakaların neredeyse yüzde 45’i gergedan virüsü olarak da bilinen Rhinovirüs çıktı. Bakanlık gripten korunmak içinse bir dizi önlem sıraladı.

BAKANLIK UYARDI

Hasta kişilere tamamen kaçınılması gerektiğini belirten bakanlığı diğer uyarıları şöyle: Grip benzeri hastalık geçirdiğinizde ede istirahat edin. Hastayken diğer insanlarla mümkün olduğu kadar diğer insanlarla temasınızı sınırlandırın. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille ve kağıt mendili çöpe atın. Sabun ve su ile elleri sık sık yıkayın. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçının.

AŞI YAPMASI ZOR VİRÜS

Uzmanlar Rhinovirüsler’in aşı geliştirmede en zor virüslerden bir tanesi olduğunu söyledi. Bu virüs direk temasla bulaşabildiği gibi tozlarda saatlerce kalabilme özelliği nedeni ile solunan hava ile de bulaşabiliyor.

Normal vücut sıcaklığının bir kaç derece düşmesi ile çoğalıyorlar. Virüsün en sık yeri burun olmasına rağmen, ağız ve gözlere de yerleşebiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.