1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Greenpeace domates, yeşil biber ve salatalıkta zehirli madde tespit etti
Greenpeace domates, yeşil biber ve salatalıkta zehirli madde tespit etti

Greenpeace domates, yeşil biber ve salatalıkta zehirli madde tespit etti

Greenpeace Akdeniz, Türkiye’deki marketler ve bir semt pazarından satın aldığı 90 adet domates, salatalık ve biber örneğini laboratuvarda analiz ettirdi. Ürünlerde, kullanılması yasak pestisit kalıntısının olduğu anlaşıldı.

A+A-

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre 90 adet domates, yeşil biber ve salatalık örneklerinin 14’ünde (yani yüzde 15.6’sında) kullanılması yasak pestisit kalıntısının olduğu anlaşıldı.

Yapılan araştırmada elde edilen veriler şöyle açıklandı:

“Yapılan kıyaslamada marketlerden alınan örneklerde pestisit kalıntılarının sayısal olarak daha fazla ve aynı zamanda mevzuata uygun çıkmayan örnek sayısının da daha fazla olduğu tespit edildi. Örneklerde tespit edilen 57 farklı çeşit pestisitin yüzde 21’inin (12 adet) hormonal sistem bozucu nitelikte olduğu belirlendi."

Kokteyl etkisi

Araştırmanın yürütücülerinden Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Proje Sorumlusu Berkan Özyer ise yasaklanan, piyasadan toplanması ve kullanılmaması gereken kimyasal sofraya geldiğini belirterek, “Zehirli kimyasal kullanmadan, ithal girdiye bağımlı olmadan sofralarımızda temiz ve sağlıklı gıda tüketebilmeliyiz. Bunun yolu da ekolojik tarım modelinden geçiyor” dedi.

Araştırmayı koordine eden Gıda Mühendisi Bülent Şık da, raporun ayrıntıları hakkında; “Kasım ayında sadece bir yeşil biber örneğinde tam 14 adet farklı pestisit kalıntısı bulundu. Bir pestisitin tek başına sahip olduğu toksik etki diğer pestisitlerle bir arada olduğunda ‘kokteyl etkisi’ denen daha fazla olumsuz etkiye sahip olabiliyor” ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.