1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. İBB Meclisi toplandı: Gündem Yenikapı'daki ihtiyaç fazlası araçlar
İBB Meclisi toplandı: Gündem Yenikapı'daki ihtiyaç fazlası araçlar

İBB Meclisi toplandı: Gündem Yenikapı'daki ihtiyaç fazlası araçlar

23 Haziran seçiminin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlığında toplanan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, tatilin ardından aylık toplantılara başladı.

A+A-

Eylül ayı toplantısının açılış konuşmasını yapan İmamoğlu kısa bir süre önce grup oluşturan İYİ Parti ve MHP’ye başarılar diledi. İmamoğlu konuşmasında 12 Eylül darbesinde kaybedilen insanları anarak devam etti. Darbelerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulunan İmamoğlu 27 Mayıs’ta idam edilen Adnan Menderes’i de andı.

Muharrem ayı vesilesiyle Alevi yurttaşlara da selam gönderen İmamoğlu bir olmayı, diri olmayı öne çıkaran felsefenin de herkes tarafından benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Bazı ilçelerde sokakların isimlerinin değiştirilmesi ve Zabıta Müdürlüğü’nün ihaleye çıkma yönteminde yapılacak değişikliklerin ele alınacağı toplantıda ilk sözü AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu aldı. Göksu yeni dönemde İBB çalışanlarının işten çıkartılma korkusu olmadan çalışacakları bir dönem olmasını dileyerek konuşmasına başladı. Göksu konuşmasına Diyarbakır’da HDP binası önünde eylem yapan ailelere değinerek devam etti.

GÖKSU: KARA PROPAGANDA YAPILIYOR

Gazete Duvar'ın aktardığına göre İmamoğlu konuşmasının ardından AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’ya söz verdi. Göksu yeni dönemde İBB çalışanlarının işten çıkartılma korkusu olmadan çalışacakları bir dönem olmasını dileyerek konuşmasına başladı. Göksu konuşmasına Diyarbakır’da HDP binası önünde eylem yapan ailelere değinerek devam etti.

Belediyeye eleman alımı ile ilgili kara propaganda yapıldığını öne süren Göksu, cep telefonuna kaydettiği Ekrem İmamoğlu’nun seçim döneminde belediye çalışanlarına hitaben yaptığı konuşmayı dinletti. Göksu ‘Hiç bir işçi atılamayacak’ şeklinde verilen sözün tutulmasını istediğini ifade etti. Göksu konuşmasına “Bu insanların trol olduğuna dair elinizde belge mi var? Seçimden önce liyakata bakacağız deyip insanlar işten çıkartıldı. Sosyal demokrasi ne oldu? Emek ne oldu? ” diyerek devam etti.

Göksu’ya yönelik tepkiler üzerine Ekrem İmamoğlu birkaç kez ‘Hatibe müdahale etmeyin’ çağrısı yaptı. Göksu işten çıkartmaların partizanlık olduğunu öne sürerek, yeniden işe alınmaları çağrısı yaptı.

‘MAKAM ARAÇLARINI BULAMAYINCA HİZMET FAZLASI DEDİLER’

Göksu konuşmasında “Sayın başkan seçim döneminde 643 yöneticiye 1717 makam aracı verildiğini söyledi. Bunlar mı makam aracı? Makam araçlarını bulamayınca hizmet fazlası dediler. 730 araç toplandı Yenikapı’ya tepki gelince kamyonetleri geri çektiniz. Madem fazlaydı İSKİ’ye neden 997 aracı neden aldınız. Bizim dönemimizde yapılanın 3 katı fiyata araç kiralanmış” dedi.

Göksu, hizmet fazlası araç tartışması konusunda ise “Hizmet fazlası araç neye göre belirlenir? Eğer hizmet yapmayacaksanız bütün araçlar fazladır. O zaman bütün araçları teslim edebilirsiniz sizin hizmet etmek gibi bir amacınız olmadığı ortaya çıktı” dedi.

Yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütleri ile bağını maksimuma çıkartması gerektiğini savunan Göksu, ‘Sanki bazı vakıflara oluk oluk para aktarıldı. Sanki bu vakıflara nakdi para verildi gibi algı operasyonu yapıyorsunuz. İBB’nin bu derneklere bu vakıflara bir kuruş Türk Lirası yoktur. ” diye konuştu. Göksu konuşmasının son bölümünde ise Tayfun Kahraman’ın daire başkanlığına atanmasına ilişkin, “Gezi olaylarında eli kanlı terör örgütlerinin paçavrasının altında gaz mahkemesi ile beraber havaalanı dursun, boğaz köprüsü dursun diyen bir kişi bu şehrin neresini dönüştürecek. Hadi CHP’lilere bir şey demiyorum, İYİ Partililere soruyorum bunu içinize sindirebilecek misiniz?” dedi.

ÖZKAN: KAFTANCIOĞLU’NA HAKSIZ CEZA

Göksu’nun konuşmasının ardından İYİ Parti grubu adına İbrahim Özkan söz aldı ve seçimin ardından Millet İttifakı ile girdikleri meclisten 12 arkadaşı ile ayrılarak grup kurduklarını ifade etti. Özkan, ülke gündemi ile İstanbul’un yerel gündeminin tıkanmaya çalışıldığı söyledi.

Özkan konuşmasında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen cezaya da tepki gösterdi.
Bu sırada bazı meclis üyelerinin ‘Yuh’ çekmesi üzerine İmamoğlu, bir kez daha uyarı yaptı. Özkan, “7 yıl öncesinin hesabı sorulacak ise ‘Ne istediler de vermedim. Bitsin bu hasret’ sözlerinin de hesabı sorulmalıdır” dedi.

Özkan, vakıflara belediye tarafından yapılan yardımlara ilişkin ise “Ben Diyanet’e bağlı olarak hafızlık yaptım, hiç bir vakıf adına çalışmadım. Hiç bir vakıfdan eğitim almadım. Hafızları yine Diyanet yetiştirebilir. 15 Temmuzu sizin bu vakıflarda yetişenler yaptı. Yurtları da hiç bir vakfın yapmasına gerek yok belediye bunu gayet güzel işletebilir” diye konuştu.

‘İKİ PARTİ VAR; CHP VE DİĞERLERİ’

Özkan’ın ardından CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı söz aldı.  Subaşı konuşmasında CHP’nin kuruluş yıldönümünü kutladığı belirterek, “Diğer partilerden arkadaşlar beni bağışlasınlar. Türkiye’de iki parti vardır, Cumhuriyet Halk Partisi ve diğerleri. Bunu CHP’li olduğum için söylemiyorum. CHP büyük işler başarmıştır. Burada kurumsallaşan diğer partileri de gördükçe mutlu oluyorum” dedi.

Subaşı sözlerine, “Abdülkadir Selvi’nin bir yazısına da değinmek isterim. Sizi Güneşin öğleden sonraki hali olarak nitelendiriyor. Kendinize dikkat edin sizi Türk siyasi hayatına görmek isteriz” diye devam etti. 12 Eylül uygulamalarına da değinen Subaşı, “Seçim ile gelenin yerine kayyım atanması doğru değildir. 12 Eylül sadece hatıralarda kalmalıdır” diye konuştu.

SUBAŞI: İNSANLARIN EKMEĞİ İLE BÖYLE OYNAYAMAZSINIZ

Subaşı, “Tevfik Göksu işten çıkarmalarla ilgili 1.5 dakika, araçlar ile ilgili 3.5 dakika konuştu. Neden? Araçları daha mı çok seviyorsunuz? Pejmurde oldunuz değil mi? İnsanların eve ekmek götürme umuduyla oyun oynadınız ? Neden duyuru yapmadınız eleman alırken. Siz binlerce insanı KHK’larla işten çıkarttınız. Onlardan sadece biri benim arkadaşım, çoğu sizin arkadaşınız. Ama insanların ekmeği ile böyle oynayamazsınız. Bank Asya’da hesabı olanı işten çıkartıp, Bank Asya’da yöneticilik yapanı SPK’da yönetici yapıyorsunuz” dedi. Subaşı konuşmasına “Burada bize akıl verecek kadar aklı varsa AK Partililerin, gitsinler Ankara’ya akıl versinler. Siz Tekel işçilerine ne diyeceksiniz, şeker fabrikalarında çalışanlara ne diyeceksiniz” diyerek devam etti.

Belediyede işe alımlara ilişkin ise bir milletvekilinin Metro A.Ş.’de çalışıyor gözükerek ABD’ye eğitim için gittiğini ifade eden Subaşı, “Ne yapacak Metro çalışmasında mı yer alacak? Hayır siyaset bilimi okuyacak? Basında haber oluyor hemen yayın yasağı geliyor, kimse öğrenmesin isteniyor. Bir diğeri İSBAK’ta çalışıyor görünüyor o da ABD’ye gitmiş, ama CV’sinde yazmıyor İSBAK’ta çalıştığı. Çünkü yazarsa işler karışacak. Binali Yıldırım’ın kaç tane akrabası var. Bana söyle diye soruyorsunuz. Belediyede 10’a yakın Göksu soyadlı çalışan var. Bir şey ima etmiyorum, isim benzerliği ise çıkar açıklar” dedi.

‘GEZİ OLAYLARI DEĞİL GEZİ DİRENİŞİ’

Tayfun Kahraman’ın atanması ile ilgili olarak ise “Demin Gezi olayları dediniz, Gezi direnişi diyeceksiniz. O olay filan değil, Türkiye’nin her tarafında destek bulan direnişti. Tayfun Kahraman orada gösterdiği yeteneğini şimdi burada gösterecek. Kentsel dönüşüm rant kapısı olmayacak. Tayfun Kahraman bunu simgeliyor. Benim için Gezi Parkı tartışılacak bir konu değildir” diye konuştu.

Subaşı’nın ardından söz alan Tevfik Göksu, çalışanların akrabası olmadığını dile getirdikten sonra, Gezi eylemleri ile ilgili konuşmayı eleştirdi.

İMAMOĞLU: KAHRAMAN İLE İLGİLİ SÖYLEDİKLERİNİ HAKKINDA DA YANILDIĞINIZI GÖRECEKSİNİZ

Ekrem İmamoğlu ise Tayfun Kahraman ile ilgili olarak, “Kendisini çok iyi tanıyorum, akademisyendir, arkadaşımdır. Kendisine kefilim. Bir insanın sürecini irdelemeden, incelemeden söver gibi ona hakarette bulunmanızı yadırgıyorum. Ama bir ilave yapıyorum Tevfik Bey, geçmişte çok övdüğünüz insanlarda yanıldığınız gibi şimdi de sövdüğünüz insanlarda yanılacaksınız” dedi.  

​İmamoğlu işe alımlar konusunda, “İl başkanlığı, ilçe başkanlığı talimatı ile işe alımlarla adaletten bahsedemezsiniz. Verdiği oya göre bir mahalleye gidiyorsunuz kimsenin işi yok. Ben 18 gün boyunca tek bir kişiyi işe almadım. Hangi vicdanlar yaptığınız alımları insanlara anlatabilirsiniz?” diye konuştu.

BALYALI: VAKIFLAR HAKKIMDA DAVA AÇTI

Oturumda söz alan Tarık Balyalı da Canan Kaftancıoğlu’nun 7 yıl öncesinde attığı tweetler nedeniyle aldığı cezayı eleştirerek konuşmasına başladı. Balyalı, sadece bir takım dernek ve vakıflarla işbirliği yapılmasına karşı çıktıklarını dile getirirken, “Önümüzdeki dönemde de dernek ve vakıflarla ortak çalışma yürüteceğiz dedi.

Balyalı’nın ardından söz alan İyi Parti Sözcüsü Suat Sarı, Yenikapı’da sergilenen ihtiyaç fazlası araçlar için İmamoğlu’na teşekkür ederek konuşmasına başladı. “Kiralık araç saltanatını gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim” diyen Sarı, İBB’deki tüm beyaz plakalı araçların üzerine ‘resmi hizmete mahsustur stickerını koyma’ talebinde bulundu.

KALAYCI: BU VAKIFLAR AK PARTİ TARAFINDAN KURULDU

AK Partili Belediye 2. başkan vekili Ömer Faruk Kalaycı ise vakıflara belediye tarafından yapılan yardımları ele alarak, “Henüz görevinizin başındayken sizi dostane şekilde uyarmak isteriz. Vakıflar bizim kültürümüzün yüz akıdır. Vakıflarla kavga ederek hiçbir yere varamazsınız. Bu vakıflar AK Parti tarafından kuruldu. Bu vakıflar sizin protokolünüzle yıkılacak mı sandınız? Sizin vermediğiniz desteği bizim insanlarımız hiç şüpheniz olmasın verecekler. Bizim insanlarımızın öğrenci okutma hassasiyeti AKP ile başlamadı sizinle de bitmez. Vakıflarımız her türlü baskıya rağmen varlıklarınız sürdürdüler, bundan sonra da size rağmen devam edecekler. Ne yapmış bu dernek ve vakıflar?” diye konuştu.

İMAMOĞLU: EŞİT DAVRANACAĞIZ, ÜÇ BEŞ KURUMA BEL BAĞLAMAYACAĞIZ

İmamoğlu ise, AK Partili Kalaycı’ya, “Devletin vakıf protokolünü belirleyecek yüzlerce saygın vakıf vardır. Biz eşit davranacağız, üç beş kuruma bel bağlamayacağız” diye yanıt verdi.

‘BELEDİYE BAŞKANININ YÖNETTİĞİ MECLİSE ALIŞKIN DEĞİLSİNİZ’

Ekrem İmamoğlu, Tevfik Göksu’nun kendisine yönelik adaletli olmadığı eleştirisine” Siz burada belediye başkanının yönettiği bir meclise tanık olmadınız. Bunu anlıyorum, kendinize ait meclisleri gözünüzün önüne getirin. ‘Kibir’ ve ‘hayatın yalan’ ifadeleri bana yönelikti. Keşke konuşmayı yapanın elini sıkacağınıza kendisini uyarsaydınız” diye yanıtladı.

Konuşmasına Ekrem İmamoğlu’nun tatil yapması ile başlayan AK Partili Meclis Üyesi Yavuz Selim Tuncer, araçların çekilmesi ile birlikte evde sağlık hizmetlerinin aksadığını söyledi.

Tuncer, “5 Mayıs 2019 günü burada yaptığım bir konuşmadan dolayı Akşener beni mahkemeye vermiştir. Biz kendisi ile mahkemede hesaplaşacağız. Öncelikle yaz tatilinde tatil size yakışıyor başkanım ama biz de öyle bir lüks teknede olsaydık eminim bize de yakışırdı. Ama imkânlardan dolayı olmadı. 1700 araçla başladınız, 1300 araca indiniz, 700 araçla nihayetlendirdiniz. Ben oraya gittim, şunu tavsiye ediyorum, girişlere birkaç tane de itfaiye aracı koysaydınız, ortaya da bir tane metro daha güzel bir algı yapmış olurdunuz. Bundan dolayı hiçbir mağduriyet yaşanmadığını söylediniz. Ümraniye’de Ayşe Gülşen 90 yaşında ve kalça kırığı var. Sizin keyfi uygulamasından dolayı hasta gidemedi. Çok değerli grubu başkan vekilini buradan söyledi, israf haramdır. İsraf yapanın Allah belasını verin. İsraf var diye bunu bir algı operasyonu olarak hizmet araçlarını Yenikapı’ya götürenlerin de Allah belasını versin. Buradan sizi engellilere şikâyet ediyorum” diye konuştu.

İMAMOĞLU: SİZ SARAYLARDA YAPILAN TATİLLERE ODAKLANIN

İmamoğlu, Tuncer’e konuşmasının sonunda, “Anlaşılan siz bundan sonra yapılan tatilleri yakından takip edeceksiniz. Ama siz saraylarda yapılan tatillere odaklanın. Ben sizi her yere götürürüm ama başkaları sizi dahil etmez. Benim yıllardır aynı olan tatil şeklim var ama bazılarının makamdan sonra tatil şekli değişiyor. Siz onlarla ilgilenin” dedi.

CHP’li Seyit Ali Aydoğdu’nun Kaftancıoğlu’nun ceza alması ile ilgili olarak AK Parti’yi eleştirmesi gerilime neden oldu. Söz alan AK Partili üyenin mahkeme kararı hakkında yorum yapmaya başlaması nedeniyle sözü İmamoğlu tarafından kesildi.

AK Partililer uzun süre sıralara vurarak kararı protesto etti. Protesto nedeniyle CHP grubundan söz alan CHP’li Figen Karahan konuşamadı. Oturuma verilen aranın ardından AK Partili üye, Canan Kaftancıoğlu’nun ceza alması nedeniyle partisinin suçlanmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Daha sonra ise Karahan kadına yönelik şiddeti eleştiren bir konuşma yaptı.

AK PARTİLİNİN BEDDUASINA CHP VE İYİ PARTİ'DEN 'AMİN'

Meclis üyelerinin konuşmalarına üyelerden ilginç tepkiler de geldi. AK Partili Yavuz Selim Tuncer konuşmasında, Yenikapı'da sergilenen araçlardan bahsederek; "Ben oraya gittim, şunu tavsiye ediyorum, girişlere birkaç tane de itfaiye aracı koysaydınız, ortaya da bir tane metro daha güzel bir algı yapmış olurdunuz. Bundan dolayı hiçbir mağduriyet yaşanmadığını söylediniz. Ümraniye’de Ayşe Gülşen 90 yaşında ve kalça kırığı var. Sizin keyfi uygulamasından dolayı hasta gidemedi. Çok değerli grubu başkan vekilini buradan söyledi, israf haramdır. İsraf yapanın Allah belasını versin. İsraf var diye bunu bir algı operasyonu olarak hizmet araçlarını Yenikapı’ya götürenlerin de Allah belasını versin" dedi. Tuncer'in bu sözlerine karşılık kürsünün tam karşısında bulunan CHP ve İYİ Parti sıralarındaki meclis üyeleri ise "Amin" diye bağırarak karşılık verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.