1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İran Devrim Muhafızlarından Trump'a yanıt
İran Devrim Muhafızlarından Trump'a yanıt

İran Devrim Muhafızlarından Trump'a yanıt

İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, ABD Başkanı Donald Trump'ın son tehdidine yanıt niteliğinde bir açıklama yaptı.

A+A-

İran ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında ihtilaf yaşanan Basra Körfezi'ndeki adaları ziyaret eden Selami, şöyle konuştu:

"Amerikalıları uyarıyoruz, ulusal güvenliğimizi, deniz sınırlarımızı, denizdeki çıkarlarımızı, karasularımızın güvenliğini ve denizdeki güçlerimizin güvenliğini savunmak konusunda tümüyle kararlı ve ciddiyiz. Düşmanların herhangi bir yanlış hareketi bizim kararlı, etkin ve hızlı yanıtımızla karşılaşacaktır." 

ABD'nin İran'ın geçmişte aldığı karşılıklardan ders çıkarmasını nasihat eden Selami, şöyle devam etti:

"Denizdeki askeri birimlerimize, ABD'nin terörist ordusunun donanmasından bir gemi ya da askeri birim sivil ya da savaş gemilerimizin güvenliğini tehdit ederse, düşman gemi ya da askeri birimi hedef almaları gerektiği emrini verdik."

Basra Körfezi'ndeki yeni gerilimin gerekçesi olan ABD'nin gemilerinin İran gambotları tarafından taciz edildiği iddiasına da yanıt veren Devrim Muhafızları Genel Komutanı, Amerikalıların profesyonellikten ve tehlikeli davranışlarının geçen hafta iki taraf arasında ihtilaf yaşanmasına neden olduğunu söyledi. 

İran, ABD'yi temsil eden İsviçre Büyükelçisini bakanlığa çağırdı

Selami'nin açıklamalarına koşut olarak, Tahran, ABD'nin İran'daki diplomatik görevlerini yürüten İsviçre'nin Tahran Büyükelçisi'ni dışişleri bakanlığına çağırdığını duyurdu.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD Donanması'nın Basra Körfezi'ndeki 'istikrarsızlaştırıcı eylemlerine' tepki için İsviçre'nin Tahran Büyükelçisi'nin bakanlığa çağrıldığını açıkladı.

İsviçre Büyükelçisi'ne ABD'ye iletilmek üzere protesto notası verildiğini aktaran Musevi, 'İran'ın Basra Körfezi ve Umman Denizi'nde her türlü tehdide, yasadışı ve saldırganca eyleme uygun şekilde yanıt vereceğinin' İsviçreli elçiye iletildiğini belirtti.

Aralarında diplomatik ilişki bulunmayan Tahran ile Washington arasında diplomatik meseleler, İsviçre üzerinden yürütülüyor.

Körfez'de gerilim yeniden nasıl yükseldi?

ABD donanmasına bağlı Beşinci Filo, 16 Nisan'da Devrim Muhafızları Ordusu'na ait 11 sürat teknesinin, Basra Körfezi'ndeki 6 ABD gemisine tehlikeli bir şekilde yaklaşarak taciz ettiğini duyurmuştu.

İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, 17 Nisan'da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Basra Körfezi'nde istikrarsızlığın asıl faktörü, dünyanın diğer tarafından İran'ın sınırlarına gelen ve temelsiz iddialar ortaya atan Amerikalıların işgalci ve yasa dışı varlığıdır." ifadesini kullanmıştı.

ABD gemilerinin taciz edildiğine ilişkin suçlamaları reddeden İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi de ABD donanmasına ait savaş gemilerinin Basra Körfezi'nde devriye görevindeki İran güçlerini engelleme girişiminde bulunduğunu belirterek, bunun ardından ABD savaş gemilerinin uyarıldığını açıklamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.