1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. İstanbul seçimini yaptı, Ekrem İmamoğlu yeniden İBB Başkanı
İstanbul seçimini yaptı, Ekrem İmamoğlu yeniden İBB Başkanı

İstanbul seçimini yaptı, Ekrem İmamoğlu yeniden İBB Başkanı

Millet İttifakı'nın CHP’li adayı Ekrem İmamoğlu’nun oy oranı yüzde 54.03 iken, Cumhur İttifakı’nın AK Partili adayı Binali Yıldırım’ın oy oranı yüzde 45.09.

A+A-

İstanbullular iptal edilen 31 Mart sonuçlarının ardından 23 Haziran'da bir kez daha İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nı seçmek için sandık başına gitti. Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi 17.00 itibarıyla sona erdi. Oyların sayımına başlandı, bazı sandıklarda oy sayım işlemleri de bitti.

Dakika dakika İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde yaşananlar şöyle:

İstanbullular iptal edilen 31 Mart sonuçlarının ardından 23 Haziran'da bir kez daha İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nı seçmek için sandık başına gitti. Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi 17.00 itibarıyla sona erdi. Oyların sayımına başlandı, bazı sandıklarda oy sayım işlemleri de bitti.

Dakika dakika İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde yaşananlar şöyle:

İMAMOĞLU 54.03, YILDIRIM 45.09

Anadolu Ajansı'nın verilerine açılan sandık sayısı: Yüzde 99.

Ekrem İmamoğlU'nun oy oranı 54.03, Binali Yıldırım'ın oy oranı ise 45.09.

20:40 - KARAMOLLAOĞLU: MİLLETİMİZİN İRADESİ TECELLİ ETMİŞTİR

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Milletimizin iradesi tecelli etmiştir. Bize düşen bu karara saygı duymaktır. Bu sebeple İstanbul seçimlerinin milletimiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını temenni ediyor, sandıktan çıkan sonucun 82 milyonun kardeşliğinin pekişmesine vesile olmasını diliyorum" dedi.

20:36 - BAHÇELİ: SEÇİM SÜRECİ KAPANMALI, ERKEN SEÇİM ÜLKEMİZE YAPILACAK EN BÜYÜK KÖTÜLÜKLER ARASINDADIR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kesin olmayan seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye artık esas gündemine dönmeli, seçim süreci kapanmalıdır. Bu kapsamda yeni bir erken seçim bahsi açmak ülkemize yapılacak en büyük kötülükler arasındadır" ifadesini kullandı.

Bahçeli'nin açıklamaları şöyle:

  • Şu anki tabloya göre CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayının öne çıkması 23 Haziran seçimine bakışımızı asla değiştirmeyecek, hakkın ve hakikatin safındaki inançlı duruşumuzu etkilemeyecektir.
  • Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ihtiyaç duyduğu reformlar, yasal düzenlemeler, kurumsal düzeltmeler ve geleceği kavrayıp kucaklayan milli stratejiler ortak akıl ve ortak çabayla hayata geçirilmelidir.
  • Bilinmelidir ki Cumhur İttifakı kutlu varlığını güçlü bir şekilde muhafaza ve müdafaa edecektir. Hiç kimse Cumhur İttifakı üzerinde spekülasyona tevessül etmemelidir.Kaldıki Türkiye’nin artan sorunlarına karşı Yenikapı ruhuyla hareket edeceğimiz tartışmasız bir gerçektir.

20:20 - AK PARTİLİ TURAN: 'TOPARLANIN GİTMİYORUZ'

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Twitter'dan yaptığı açıklamada, seçim kazanmanın da kaybetmenin de işin doğasında olduğunu söyledi. Turan, "Milletimizin takdiri her şeyin üzerindedir. Bu süreçten gerekli dersi çıkarıp, daha güçlü şekilde yoluna devam edecek kudrete ve kültüre sahip bir partidir" dedi ve şöyle devam etti:

"Seçim geride kaldı, ileriye bakıyoruz. Seçimsiz geçecek 4 yılın motivasyonuyla 2023 hedeflerimize odaklanacağız. Hatırası büyük olan bu şehirde küçük hesaplarla liderini, tabanını ve gönlü İst'da olan milyonları üzenler için de muhasebe ve muhakeme dönemi! 'Toparlanın gitmiyoruz'"

20:17 - 31 MART'TA 16 İLÇEDE BİRİNCİ OLAN İMAMOĞLU, 23 HAZİRAN'DA 28 İLÇEDE ÖNDE

CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu 31 Mart’taki oy oranını 23 Haziran’da büyük miktarda artırırken aynı zamanda birinci olduğu ilçe sayısını da artırdı.

AA verilerine göre sandıkların yüzde 98.73’ü sayılmışken İmamoğlu 28 ilçede yarışı önde götürüyor. Binali Yıldırım ise 11 ilçede önde.

BBC Türkçe'nin haberine göre bunlar: Arnavutköy, Bağcılar, Başakşehir, Esenler, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Pendik, Sultanbeyli, Sultangazi ve Ümraniye.

Yıldırım’ın 31 Mart’ta birinci olamayıp da bu seçimde birinci olduğu bir ilçe bulunmuyor. İmamoğlu ise 31 Mart’ta ikinci olduğu Bahçelievler, Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çekmeköy, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile, Tuzla ve Üsküdar’da yarışı önde götürüyor.

Böylece İmamoğlu 31 Mart’ta geride olduğu 12 ilçede öne geçmiş bulunuyor. İmamoğlu bunlara ek olarak 31 Mart’ta önde olduğu 16 ilçede de birinci sırada.

Bu ilçeler şöyle: Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sarıyer, Silivri, Şişli.

20:10 - HDP: BUGÜNÜN GALİBA KÜRTLER VE HDP

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Bugünün galibi Kürtler ve HDP olmuştur Nokta..." açıklamasında bulundu.

20:05 -  KAFTANCIOĞLU: NE EKTİYSEK ONU BİÇTİK

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter hesabından "Ne ektiysek onu biçtik biz. Baskıya rağmen umut ektik, kavgaya rağmen tebessüm ektik, hem de aylarca ektik. Biz bu adalet suyu eksik kalmış toprağa adalet ektik, demokrasi ektik. Bağırmalara karşı sevgi ektik. Kazandık, bir orman kazandık, biz mevsimini ilan ettik. Yüreğinize sağlık" paylaşımında bulundu.

19:52- CEM KÜÇÜK: SONUÇ AK PARTİ İÇİN HEZİMET

Türkiye gazetesi yazarı Cem Küçük, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu sonuç kabul edelim ki AK Parti için hezimettir" dedi.

19:30 - KILIÇDAROĞLU: HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK DEMİŞTİK VE OLDU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Her şey çok güzel olacak demiştik ve #HerŞeyÇokGüzelOldu!" ifadesine yer verdi.

19:35 - İMAMOĞLU: SONUÇ NETLEŞİNCEYE KADAR SANDIKLARI TERK ETMEYİN

CHP'li Ekrem İmamoğlu yaptığı ilk açıklamada sonuçların hayırlara vesile olmasını diledi.

İmamoğlu, "Öncelikle bugünkü 23 Haziran'da yaptığımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ve tabii ki anlamlı bu seçimin en önemli ifadelerinden birisi de Türkiye'nin demokrasi sürecine olacak olan katkısıydı. Her iki vasfıyla ülkemize ve dünya kenti İstanbulumuza bugünkü seçimin neticeleri hayırlı olsun, hayırlara vesile olsun" dedi.

Net sonuçların tutanaklarla olacağını ifade eden İmamoğlu, "Bu süreçler ciddi süreçlerdir, asla sandıkları terk etmememizini hepinizden rica ediyorum.Tarihi sorumluluk devam etmektedir" diye konuştu.

19:25 - İSTANBUL'UN 39 İLÇESİNİN 27'SİNDE İMAMOĞLU ÖNDE

Yenilenen İstanbul seçimlerinde 39 ilçenin 27'sinde Ekrem İmamoğlu, 12'sinde Binali Yıldırım önde bitirdi.

ANKA verilerine göre:

  • Beyoğlu'nda İmamoğlu yüzde 52.34
  • Fatih'te İmamoğlu yüzde 50.19
  • Üsküdar'da İmamoğlu yüzde 53.84
  • Pendik'te Yıldırım yüzde 53.73
  • Başakşehir'de Yıldırım yüzde 50.59

19:15 - YILDIRIM: İMAMOĞLU ÖNDE, TEBRİK EDİYORUM

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı ilk açıklamada "Şu an itibarıyla rakibim Ekrem İmamoğlu önde götürmektedir. Kendisini tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum" dedi.

19:20 - AA'NIN İLK AÇIKLADIĞI SONUÇLAR

Anadolu Ajansı'na (AA) göre seçim sonuçları:
- Ekrem İmamoğlu: %53.69
- Binali Yıldırım: %45.39
- Açılan sandık oranı: %95.64

19:15 - YILDIRIM: İMAMOĞLU ÖNDE, TEBRİK EDİYORUM

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı ilk açıklamada "Şu an itibariyle seçimleri rakibim Ekrem İmamoğlu önde götürüyor, kendisini tebrik ediyorum" dedi.

19:10 - ANADOLU AJANSI'NIN VERİ AKIŞI 19.15'TE BAŞLAYACAK

Anadolu Ajansı, Yüksek Seçim Kurulu'nun saat 19:15'te seçim yasaklarının kaldırılması kararını vermesinin ardından veri akışına başlayacağını duyurdu.

AA, "Sayın abonelerimiz, YSK'nın yayın yasağını 19.15 itibarıyla kaldıracağını açıklamasından dolayı veri akışı saat 19.15'te başlayacaktır" açıklamasında bulundu.

19:05 - SEÇİM YASAĞI 19.15'TE KALKACAK

YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin yayın yasağının saat 19.15 itibarıyla kalkacağını duyurdu.

18:50 - AK PARTİ İL BAŞKANLIĞI'NA GELEN YILDIRIM: HAYIRLISI OLSUN

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'na geldi.

Tuzla Aydınlı'daki konutundan hareket eden Yıldırım, seçim sonuçlarını takip etmek üzere saat 18.38 itibarıyla AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'na ulaştı.

BBC Türkçe'den Ece Göksedef'in aktardığına göre Yıldırım, gazetecilerin henüz yasaklar kalkmadığı için açıklanmayan ancak partiye ulaşan ilk sonuçlarla ilgili soruları üzerine "Hayırlısı olsun" dedi ve binaya girdi.

Yıldırım'ı İl Başkanlığı'na gelişinde AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mahir Ünal ile Ali İhsan Yavuz, AK İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ve milletvekilleri karşıladı.

Bu arada AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'na geldi.

18:46 - İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SOYER, İMAMOĞLU'NA DESTEK İÇİN İSTANBUL'DA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde, Ekrem İmamoğlu'na destek vermek için İstanbul'a geldi.

18:40 - AA: VERİ AKIŞI 19.30'DA BAŞLAYACAK

Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarıyla ilgili abonelerine duyurduğu açıklamasında, "Sayın abonelerimiz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarıyla ilgili veri akışı saat 19.30'da başlayacaktır" ifadesine yer verdi.

Öte yandan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Merak ettim. Anadolu Ajansı 23 Haziran seçimlerinde nereden aldığı verileri açıklayacak? 31 Mart seçimlerinde hala söylemedi de" paylaşımında bulundu.

18:36 - İMAMOĞLU, OY KULLANDIĞI SANDIKTA BİRİNCİ ÇIKTI

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, kesin olmayan sonuçlara göre, oy kullandığı sandıkta birinci sırada yer aldı.

AA'nın haberine göre, İmamoğlu'nun oy kullandığı Beylikdüzü'ndeki Haldun Taner İlkokulu'ndaki 1382 numaralı sandıkta sayım işlemi tamamlandı.

Buna göre, sandıktaki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için verilen oylardan 242'sini İmamoğlu, 62'sini AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım aldı. Oyların 3'ü ise geçersiz sayıldı.

Aynı sandıkta 31 Mart'ta İmamoğlu 243, Binali Yıldırım 60 oy almış, 4 oy da geçersiz sayılmıştı.

18:25 - ANKA'NIN VERİLERİNE GÖRE İLK SONUÇLAR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde sandıkların kapanmasının ardından ilk sonuçlar gelmeye başladı. ANKA Ajansı'ndan gelen verilere göre durum şöyle:

Açılan sandık sayısı: 9.033 – oranı yüzde 30,25

Oy farkı: 310.999

1.  Aday : Yüzde 55,91

2. Aday: Yüzde 44,00

18:20 - CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI: HAZIRIZ, BAŞLIYORUZ

CHP İstanbul İl Başkanlığı Twitter hesabı üzerinden "Hazırız, başlıyoruz" notuyla, Ekrem İmamoğlu ile Canan Kaftancıoğlu'nun fotoğrafını paylaştı.

18:15 - YILDIRIM: SANDIKLARI TERK ETMEYELİM

AK Parti'nin İBB Başkan adayı Binali Yıldırım Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kıymetli müşahit kardeşlerim, görevinizi lâyıkıyla yapacağınızdan hiç şüphem yok. Son ana kadar oylarımıza sahip çıkalım, sandıkları terk etmeyelim. Sizlere güvenim tam! Hepinize teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

17:53 - CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SEÇİM SONUÇLARINI VAHDETTİN KÖŞKÜ'NDE İZLEYECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kısıklı'daki konutundan çıkarak seçim sonuçlarını izleyeceği Vahdettin Köşkü'ne geçti.

17:47 - CHP İSTANBUL SEÇİM KOORDİNASYON MERKEZİ'NDE YOĞUN BASIN İLGİSİ

BBC Türkçe'den Neyran Elden'in aktardığına göre, CHP İstanbul Seçim Koordinasyon Merkezi'nde bina önünde ve içeride yoğun basın ilgisi dikkati çekiyor.

17:40 - BAHÇELİ, SEÇİM SONUÇLARINI GENEL MERKEZDE TAKİP EDECEK

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul için verdiği karar sonrasında yenilenen seçimde sandıkların kapanmasının ardından parti genel merkezine geçen MHP lideri Devlet Bahçeli, İstanbul seçim sonuçlarını Ankara Balgat’ta bulunan MHP Genel Merkezi'nde takip edecek.

Bahçli'nin seçim sonuçları açıklandıktan sonra açıklama yapması bekleniyor. 

17:35 - KILIÇDAROĞLU: HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK

İstanbul'daki çalışmalarını tamamlayarak dün gece Ankara'ya dönen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarını takip etmek için parti genel merkezine geldi.

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin soruları üzerine "Ne söyleyeyim arkadaşlar, sadece bir cümle kuracağım; 'Her şey çok güzel olacak.' Göreceksiniz, her şey gerçekten çok güzel olacak" dedi.

​​17:20 - HER PARTİDEN MÜŞAHİT SAYISININ 1'E İNDİRİLMESİNE KARAR VERİLDİ

Dokuz8Haber'in aktardığına göre, İstanbul Kadıköy 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı her partiden müşahit sayısının 1'e indirilmesine karar verdi.

​17:00 - 10 MİLYON 560 BİN 963 KİŞİ OY KULLANDI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yenileme Seçimi'nde saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 17.00 itibarıyla sona erdi. Oyların sayımına başlandı.

Oy verme saati bittiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak.

Görevliler, büyükşehir belediye seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümünü yapacak.

Seçimde Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım, Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar, Vatan Partisi adayı Mustafa İlker Yücel ve 17 bağımsız aday İBB başkanı olmak için yarıştı. 

İstanbul'un 39 ilçesinde 31 bin 342 sandıkta 10 milyon 560 bin 963 kişi oy kullandı.

YSK YAYIN YASAĞINI KALDIRANA KADAR SONUÇLAR VERİLEMEYECEK

Seçim yasaklarına göre, bugün saat 18.00'den sonra yapılacak yayınlarda, propaganda maksatlı ve oy vermenin tam bir serbestlikle yapılmasına tesir edebilecek mahiyette haber, yorum ve köşe yazısı yayınlanamayacak.

Saat, 18.00-21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında sadece YSK tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak.

YSK, Anayasa ve seçim yasalarının verdiği yetkiye dayanarak, yayın yasağını saat 21.00'den önce kaldırabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.