1. HABERLER

  2. İŞ DÜNYASI

  3. Metal işçilerinin grevi yasaklandı
Metal işçilerinin grevi yasaklandı

Metal işçilerinin grevi yasaklandı

MESS sözleşmesi kapsamında 130 bin metal işçisinin 2 Şubat'ta başlayacak grevi, Bakanlar Kurulu tarafından yasaklandı.

A+A-

Metal işçileri sendikalarının patron sendikası MESS ile toplusözleşme sürecinin tıkanmasının ardından aldığı grev kararı sonrası yeni bir gelişme yaşandı. MESS sözleşmesi kapsamında 130 bin işçiyi kapsayan ve 2 Şubat'ta başlayacak olan grev, Bakanlar Kurulu’nun kararı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayıyla yasaklandı. Yasaklama kararının, patron sendikası MESS'in bugün işçi sendikalarıyla yapacağı görüşme öncesi alınması dikkat çekti.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan kararın iki gün önce alındığı ortaya çıktı. Kararda yine işçilerin grevinin milli güvenliği tehdit ettiği ileri sürülerek “Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal İşçileri Sendikası ve Çelik-İş Sendikası tarafından ekli listede belirtilen işyerlerinde alınan grev kararı ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından aynı işyerleri için alınmış lokavt kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden dolayı 60 gün süreyle ertelenmesi Bakanlar Kurulu’nca 24 Ocak 2018 tarihinde alınmıştır” dendi.

İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET İSTEMEK Mİ SUÇ!

Grev yasağına ilk tepki facebookta oluşturulan Metal İşçilerinin Sesi’nden geldi. Siteden yapılan açıklamada “Grevimiz yasaklandı! 3 sendikanın aldığı grev kararı Bakanlar Kurulu kararıyla milli güvenliği bozucu nitelikte görüldü. Fabrikalar üretim rekorları kırarken işçilerin insanca bir ücret talep etmesi, sefalet ücretini kabul etmemesi, MESS dayatmalarına boyun eğmemesi hükümet tarafından milli güvenliği bozucu nitelikte görüldü. Bu sahte suçlamalara karnımız tok! Grev yasağını tanımıyoruz! MESS-Hükümet eliyle hak arama mücadelemizin bastırılmasına sessiz kalmayız” dendi.

BİRLEŞİK METAL-İŞ: 2 ŞUBAT'TA GREVDEYİZ!

Birleşik Metal-İş Sendikası, hükümetin grev yasağını tanımadıklarını, daha önce duyurdukları gibi 2 Şubat’ta greve çıkacaklarını bildirdi. 

Sendika Genel Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, grevin MESS ile yapılacak toplantı öncesinde yasaklanmasının hükümetin MESS patronlarına açık desteğinin göstergesi olduğu belirtildi. “Biz de Anayasal hakkımız olan grev hakkımıza yapılan bu fütursuzca saldırıyı hiçe sayıyor ve tanımıyoruz. İşçi düşmanı hükümete karşı metal işçileri bugünden başlayarak gereken cevabı verecektir” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bizler grev yasağını, daha önce EMİS işyerlerinde tanımadığımız gibi şimdi de Tanımıyoruz. Bugün metal işçileri olarak işyerlerinde grev yasağını açıklayanlara ve sermayeye cevabımızı üretimden gelen gücümüzü kullanarak vereceğiz. Sendikamız, MESS’e bağlı 30 işyerinde 12 bine yakın işçi adına almış olduğu grev uygulama kararını 2 Şubat’ta hayata geçirecektir. Tüm emek dostlarını, Birleşik Metal üyesi işçilerin bu haklı mücadelesine destek vermeye davet ediyoruz.” 

Sendikanın resmi Twitter adresinden de "#2ŞubattaGrevdeyiz" etiketiyle yapılan açıklamada, "İşçi ve emek düşmanı hükümet Metal işçilerinin grevini gene yasakladı. Biz senin yasağını tanımıyoruz" denildi. 

TÜRK METAL TEKLİFİNİ AŞAĞI ÇEKTİ

Türk Metal ile MESS yasak kararının hemen ardından bir araya geldi. Toplantının ardından Türk Metal’den açıklama yapıldı. Buna göre MESS en son yüzde 6,4 zam teklifini yüzde 13,2 olarak yeniledi. Sosyal haklara da yüzde 13,2 artış dayatan MESS, 3 yıllık sözleşmede ısrar etti. Türk Metal ise sözleşmenin 2 yıllık olması koşuluyla, teklifini ilk 6 ay için yüzde 38’den yüzde 30’a çekti.

Yasak kararıyla ilgili Türk Metal’den yapılan açıklamada “Grev hakkımızın, çeşitli gerekçelerle yasal olarak kullanılmasını engellemek, özgür toplu sözleşme düzenine vurulmuş bir darbedir” dendi. Sendika Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın bugün açıklama yapacağı bildirildi.

ÇELİK-İŞ KİMİN SENDİKASI?

Trakya’da Çelik-İş Sendikasının örgütlü olduğu Termo Teknik’te çalışan bir işçi “Grev yasağı AKP’nin patronların arkasında olduğunu gösterir. Hükmet bu işe niye karışır. Fabrikada bir çoğumuz AKP'ye oy verdik, ama o bizi MESS’e ezdiriyor. Sendikalar bu aşamadan sonra ortak hareket etmeli. Bu yasağa tepki koymalılar” dedi. İşçilerin huzursuz olduğunu ve “fabrikanın kaynadığını” söyleyen işçi, “Sendikalar yasağın arkasına sığınmamalı. Etkili eylemlere hemen başlanmalı. Her zamanki gibi bir gece ansızın imzalanırsa sendikacılar fabrikaya girmeye çalışmasın. Biz bu yasağı tanımıyoruz. Çelik-İş Hükümeti mi, MESS’i mi dinleyecek, yoksa işçiyi mi? Kimin sendikası olduğunu buradaki tutumu belirleyecek” diye konuştu. 

Çelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci yaptığı açıklamada, “MESS, hükümetin almış olduğu grev yasağının arkasına sığınmasın, bu karardan medet ummasın. Taleplerimiz karşılanmadığı sürece, üretimden gelen gücümüzü devreye sokmaktan geri durmayacağız” diye konuştu. Değirmenci, kurulları toplayarak yeni yol haritasının belirleneceğini bildirdi. 

ERDOĞAN, OHAL'İ GREVLERİ YASAKLAMAK İÇİN KULLANDIKLARINI İTİRAF ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 12 Temmuz 2017'de patron temsilcilerine yaptığı açıklamada OHAL'i patronlar rahat etsin, işçiler greve çıkamasın diye kullandıklarını itiraf etmişti.

Erdoğan'ın kullandığı ifadeler şöyleydi: "Biz göreve geldiğimizde OHAL vardı. Ama bütün fabrikalar grev tehdidi altındaydı. Hatırlayın o günleri. Şimdi böyle bir şey var mı? Tam aksine. Şimdi grev tehdidi olan yere biz OHAL'den istifadeyle anında müdahale ediyoruz. Diyoruz ki hayır, burada greve müsaade etmiyoruz, çünkü iş dünyamızı sarsamazsınız."   

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.