1. HABERLER

  2. EKONOMİ-FİNANS

  3. Reel kesim güveninde 33 puan düşüş
Reel kesim güveninde 33 puan düşüş

Reel kesim güveninde 33 puan düşüş

Reel kesim güven endeksi nisan ayında bir önceki aya göre 32.9 puan azalarak 66.8 seviyesinde gerçekleşti.

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından nisan ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı.

Buna göre, RKGE, nisanda bir önceki aya göre 32.9 puan gerileyerek 99.7 seviyesinden 66.8'e düştü.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek 3 aydaki üretim hacmi, genel gidişat, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecek 3 aydaki toplam istihdam miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 36.3 puan azalarak 62.3 seviyesinde gerçekleşti. 

ÜFE beklentisi yüzde 13.5'e yükseldi

Gelecek 3 aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler azalış bekleyenler lehine döndü. Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0.3 puan artarak yüzde 13.5 seviyesinde gerçekleşti.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 3.2'ye, aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 36.1'e gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 60.7'ye yükseldi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.