1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. 'Uçurtmayı Vurmasınlar'ın yönetmeni Tunç Başaran hayatını kaybetti
'Uçurtmayı Vurmasınlar'ın yönetmeni Tunç Başaran hayatını kaybetti

'Uçurtmayı Vurmasınlar'ın yönetmeni Tunç Başaran hayatını kaybetti

'Uçurtmayı Vurmasınlar' filmiyle Türk sinema tarihine geçen yönetmen Tunç Başaran, İstanbul'da kanser tedavisi gördüğü hastanede yaşama gözlerini yumdu.

A+A-

Türk sinemasına damga vuran 'Uçurtmayı Vurmasınlar' filminin yönetmeni Tunç Başaran, bir süredir kanser tedavisi gördüğü İstanbul Göztepe Medeniyet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 81 yaşında hayatını kaybetti.

Bandırma'da 12 yıldır annesi yazar Pakize Başaran ile birlikte ikamet eden Başaran'ın solunum yetmezliğinden vefat ettiği öğrenildi.

Türkiye'nin Oscar aday adayı olduğu 1989 yapımı 'Uçurtmayı Vurmasınlar' ve 1991 yapımı 'Piano Piano Bacaksız' filmleri Türk sinema tarihine geçen Başaran, son olarak 2000 yılında 'Abuzer Kadayıf' filminin yönetmenliğini üstlendi. 

​Tunç Başaran kimdir?

İstanbul'da 1 Ekim 1938 tarihinde dünyaya gelen Başaran'ın çocukluğu ve gençliği Fatih'te geçti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okurken yönetmen Memduh Ün’le tanıştı. Yazdığı bir senaryoyu okuyan Ün kendisine asistanlık teklif eti. Dört sene Ün’ün yanında çalışan Başaran, Lütfi Akad, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, ve Ertem Göreç gibi ünlü yönetmenlerin yanında da asistanlık yaptı.

Başaran 1964 yılında ilk filminde 'Borusunu Öttüren' adlı oyunu senaryo haline getiren Orhan Kemal’le çalıştı. Sonra 'Kara Memet' ve Orhan Kemal’in 'Bekçi Murtaza'sını çekti.

Sonrasında reklam sektörüne geçen ve reklam filmleri çekmeye başlayan Başaran, bir süre sonra bu alanda dikkat çekti. Kazandığı bütün parayı senaryosunu da kendi yazdığı 'Biri ve Diğerleri' adlı filme yatırdı. Film kendisine 1987 Antalya Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü, ardından 1988’de İstanbul Film Festivali’nde (o günlerdeki adıyla İstanbul Sinema Günleri) En İyi Türk Filmi Ödülü’nü getirdi. Sonra 'Uçurtmayı Vurmasınlar'ı (1989) yaptı. Başta 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde kazandığı Yılın En İyi Türk Filmi ödülü olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında En İyi Film, En İyi Yönetmen dallarında birçok ödül alan film 'En İyi Yabancı Film' dalında Oscar aday adayı oldu. Arkasından 'Piano Piano Bacaksız' (1991) filmini çekti. 'Uzun İnce Bir Yol' (1993), 'Sen de Gitme' (1996), 'Kaçıklık Diploması' (1998), 'Abuzer Kadayıf' (2000) Başaran’ın uluslararası sinema tarihinde yerini almış filmleridir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.