1. HABERLER

  2. EKONOMİ-FİNANS

  3. Merkez Bankası'nın 'Yedek akçe' düzenlemesi Meclis'e geliyor
Merkez Bankası'nın 'Yedek akçe' düzenlemesi Meclis'e geliyor

Merkez Bankası'nın 'Yedek akçe' düzenlemesi Meclis'e geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda TL olarak tutulan 'yedek akçe'nin bütçeye aktarılmasıyla ilgili düzenleme Meclis'e geliyor.

A+A-

Merkez Bankası'nda TL olarak tutulan 'yedek akçe'nin bütçeye aktarılmasına ilişkin düzenleme Meclis'e geliyor. 

Merkez Bankası, kârının yüzde 20'sini Türk Lirası olarak yedek akçe hesabında tutuyordu. Düzenlemeye göre bu oran yüzde 6'ya inecek ve buna karşılık gelen tutar her yıl Hazine'ye aktarılacak.

Söz konusu düzenlemede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu 60. maddenin yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Buna göre mevcut maddenin bankanın yıllık safi kârının yüzde 20'sinin yedek akçeye ayrıldığını belirten 'a' fıkrası kaldırılıyor.

'DÜZENLEME TÜRK TİCARET KANUNU'NA UYGUN'

Bununla birlikte ilgili maddeye "Son yıl kârından ayrılan ihtiyat akçesi hariç, birikmiş ihtiyat akçeleri her yıl kâra katılarak dağıtılabilir" ibaresinin eklenmesi öngörülüyor.

Bloomberg HT'ye konuşan iki kaynak, düzenlemenin Türk Ticaret Kanunu'na uygun olarak hazırlandığını ve bir kereye mahsus olmayacağını söyledi.

Yedek akçe TCMB'nin kanun gereği olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kenara ayırdığı rezervler anlamına geliyor. Şu anda MB'de yaklaşık 40 milyar TL'nin yedek akçe olarak rezervlerde olduğu biliniyor.

Rezervlerde bulunan bu kalemin Hazine'ye aktarılacağı ile ilgili haber geçtiğimiz ay basında yer almıştı. Ancak teklif Meclis gündemine gelmemişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.